ZANG TUMMM TUMB ARTICLES “the first draft of history”

Frankie Goes To Hollywood

Frankie Goes To Hollywood er egentlig et håbløst navn til en rock-gruppe. Det er altfor langt, det er lidt pjattet og det bliver hurtigt forkortet til blot “Frankie.” Men nej, ikke i dette tilfælde. Den største sensation i engelsk rock i 1984, og den største sællert, hedog hedder stadig — Frankie Goes To Hollywood.

Der er skrevet metervis af blad-og avisspalter, i et forsøg på at finde ud af, hvad der i virkeligheden ligger bag denne overraskende succes. Hovedargumentet går på, at det altid er et godt middel at få sin plade bandlyst af den engelske radio, BBC. Og det har Frankie… fået. Men mere besindige stemmer har også gjort opmærksom på, at gruppens to første singler, “Relax” og “Two Tribes,” faktisk er glimrende pop-rock numre.

Uanset hvem der har ret, er succesen hjemme. “Relax” er i skrivende stund den næstmest solgte single i engelsk hit-historie. “Two Tribes” nærmer sig hastigt, og da den blev udsendt, hey den “Relax” med sig tilbage på toppen af hitlisterne.

Paul Rutherford, Holly Johnson, Brian Nash, Mark OToole og Peter Gill. Det er navnene på de fem herrer fra Liverpool, som har taget det britiske kongerige med storm. Stormfuldt har det været på alle måder. Som så mange gange før i rock-historien, er publikum delt i to lejre, enten eller. Deres fans elsker dem for deres totale mangel på respekt, eller for deres evne til at finde en indbringende måde at føre sig frem på. Deres modstandere er enten forargede over at nogle af gruppens medlemmer bedst kan li drenge, eller også synes de at gruppens succes lugter lidt for meget af beregning. Frankie Goes To Hollywood kan grine hele vejen til banken over alle diskussionerne for og imod. Ikke mindst efter udgivelsen af deres dobbelt-album “Welcome To The Pleasure Dome.” Et kæmpe-hit over det meste af verden, og et ganske godt billede af, hvad det egentlig drejer sig om. Ikke mindst gruppens manglende respekt for givne normer.

Pladen rummer selvfølgelig både “Relax” og “Two Tribes.” Men også Frankies versioner af Springsteens “Born To Run,” Det gamle Jerry & The Pacemakers-hit “Ferry Cross The Mersey,” “Do You Know The Way To San Jose” og “War (What Is It Good For).”

Den rummer selvfølgelig også en masse eksempler på et andet af de elementer som har gjort gruppen så populær, nemlig produceren Trevor Horn. Mange vil sikkert kende nummeret “Owner Of A Lonely Heart,” singlen som sendte den ellers trætte gruppe Yes tilbage i rampelyset. Den var lavet af Trevor Horn.

(cont.)
Hos Frankie Goes To Hollywood benytter han samme krystal-klare lyd, fyldt med “skæve” indfald, så man aldrig er helt sikker på hvad det næste bliver. Samtidig med at han har en sikker forståelse for, hvornår der skal laves rock, for at få det hele til at køre.

Frankie Goes To HOllywood har taget deres navn fra en gammel plakat som fortalte om Frank Sinatras filmdebut. Nu har de selvværet i det store land på en koncert-turné, som selvfølgelig blev en succes. De har skruet en smule ned for blusset hvad angår de værste scener i deres live-show. Men “Welcome To The Pleasure Dome” virker stadig som en vitamin-indsprøjtning, som det er herligt at ha ved hånden når man trænger til et løft på en grå dag.