ZANG TUMMM TUMB ARTICLES “the first draft of history”

Lyder som en kortslutning

B.T. England gaV verden Sex Pistols, Adam Ant og Boy George — i 1984 fik Frankie Goes To Hollywood først hele Europa op på tæerne med mega-sex-sangen »Relax«.

Reklamebrølene — navnlig T-shirts med »Frankie Says« — nåede lidt efter USA. Gruppen lød som en kortslutning, delte interessen for læder og heman-udseende med Village People, drysset med lidt lyserødt punk og sjofle udtryk, der fik BBC til at bandlyse »Relax«.

Den blev på rekordtid Englands bedst srelgende single i 80'erne. Så fulgte »Two Tribes« — videoen viste USA og Ruslands præsidenter i en gammelmands-bry-dekamp med riv-i-håret, knock-outs og spark i skridtet. Indfald, der gør folk til superstars!

Mediestjernerne kom fra Liverpool, byen der var fødested for musikhelgenerne, John, Paul, George og Ringo. Ingen i gruppen hed Frankie — navnet var inspireret af en avisartikel fra 50'erne om Frank Sinatra filmkarriere.

Gruppens leder, Holly Johnson, 24-årig bøsse, rapkæftet og mediebevidst, ku li Bowie og kaldte sig »Holly« efter en af Andy Warhols transvestit-stjerner. Gruppens andet talerør var Paul Rutherford, osse bøsse og lommefilosof. Han blev smidt ud af skolen, fordi lærerne ikke kunne klare hans sadomasochistiske læderudstyr: »De hadede, at jeg rendte rundt med benene i lænker.«

Den egentlige troldmand var producer Trevor Horn, hvis lydmageri og magiske salgsevner gjorde FGTH til en guldmine. Ved Københavner-koncert viste gruppen sig at være elementær rock med en habil sanger og scenepersonlighed i Holly Johnson, men Trevor Horns dippedut-sound manglede.

»Vi når nok aldrig op på siden af Beatles,« sagde Holly dengang med glimt i øjet, »men alle andre supergrupper skal passe på.«

DANSK TV FREDAG 22.40