ZANG TUMMM TUMB ARTICLES “the first draft of history”

Lyder som en kortslutning

B.T. England gaV verden Sex Pistols, Adam Ant og Boy George—i 1984 fik Frankie Goes To Hollywood først hele Europa op på tæerne med mega-sex-sangen »Relax«.

Reklamebrølene—navnlig T-shirts med »Frankie Says«—nåede lidt efter USA. Gruppen lød som en kortslutning, delte interessen for læder og heman-udseende med Village People, drysset med lidt lyserødt punk og sjofle udtryk, der fik BBC til at bandlyse »Relax«.

Den blev på rekordtid Englands bedst srelgende single i 80'erne. Så fulgte »Two Tribes«—videoen viste USA og Ruslands præsidenter i en gammelmands-bry-dekamp med riv-i-håret, knock-outs og spark i skridtet. Indfald, der gør folk til superstars!

Mediestjernerne kom fra Liverpool, byen der var fødested for musikhelgenerne, John, Paul, George og Ringo. Ingen i gruppen hed Frankie—navnet var inspireret af en avisartikel fra 50'erne om Frank Sinatra filmkarriere.

Gruppens leder, Holly Johnson, 24-årig bøsse, rapkæftet og mediebevidst, ku li Bowie og kaldte sig »Holly« efter en af Andy Warhols transvestit-stjerner. Gruppens andet talerør var Paul Rutherford, osse bøsse og lommefilosof. Han blev smidt ud af skolen, fordi lærerne ikke kunne klare hans sadomasochistiske læderudstyr: »De hadede, at jeg rendte rundt med benene i lænker.«

Den egentlige troldmand var producer Trevor Horn, hvis lydmageri og magiske salgsevner gjorde FGTH til en guldmine. Ved Københavner-koncert viste gruppen sig at være elementær rock med en habil sanger og scenepersonlighed i Holly Johnson, men Trevor Horns dippedut-sound manglede.

»Vi når nok aldrig op på siden af Beatles,« sagde Holly dengang med glimt i øjet, »men alle andre supergrupper skal passe på.«

DANSK TV FREDAG 22.40